Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2008. október

SPACER SPACER 10 pont az újra működő Hubble űrteleszkópnak 2008.10.30.
10 pont az újra működő Hubble űrteleszkópnak

Néhány nappal azután, hogy a Hubble űrteleszkóp adatok lejuttatásáért felelős egységét sikerült újra működésbe hozni, a távcső WFPC2 kamerájával gyönyörű képet készített egy kölcsönható galaxispárról.
SPACER SPACER Kettős aszteroidaövezet a legközelebbi bolygórendszerben 2008.10.27.
Kettős aszteroidaövezet a legközelebbi bolygórendszerben

A Spitzer űrteleszkóp mérései szerint a hozzánk legközelebbi bolygórendszerben, az ε Eridani körül a biztos és az egyelőre még csak feltételezett planéták mellett két aszteroidaövezet is található.
SPACER SPACER Oszcillációk és granulációs szerkezet nem csak a Napon 2008.10.24.
Oszcillációk és granulációs szerkezet nem csak a Napon

Az ESA CoRoT műholdjának mérései alapján a granulációs szerkezet mellett a Napéhoz hasonló, de annál nagyobb amplitúdójú globális oszcillációkat mutattak ki három fősorozati, központi égitestünknél forróbb csillag esetében.
SPACER SPACER Mely galaxisokban következnek be inkább gammakitörések? 2008.10.21.
Mely galaxisokban következnek be inkább gammakitörések?

A gammakitörések egyik fajtája bármely galaxisban bekövetkezhet, míg a másik csak bizonyos tulajdonságokkal bírókban. Egy konferencián elhangzott előadás alapján most úgy tűnik, hogy a kérdésre magyarázatot találtak.
SPACER SPACER Pulzár, ami csak a gammatartományban pislog 2008.10.16.
Pulzár, ami csak a gammatartományban pislog

A NASA Fermi űrteleszkópjával olyan pulzárt fedeztek fel, ami a legtöbb társával ellentétben a rádiótartományban nem pislog, csak gammasugárzásának intenzitása változik nagyon rövid periódussal.
SPACER SPACER Miért szökik a másodperc? 2008.10.15.
Miért szökik a másodperc?

Egy tavaly megjelent vizsgálat szerzői szerint a szökőmásodperc alkalmankénti beiktatására relativisztikus hatások miatt van szükség. Két új tanulmány az égi mechanikai hátteret bemutatva határozottan cáfolja ezt az állítást.
SPACER SPACER Forró és puffadt az új rekorder exobolygó 2008.10.14.
Forró és puffadt az új rekorder exobolygó

A brit egyetemek által működtetett SuperWASP program keretén belül talált egyik új "forró Jupiter" az eddigi legmagasabb felszíni hőmérsékletű és legrövidebb keringési periódusú exobolygó.
SPACER SPACER Nagytömegű fiatal csillagok által indukált csillagkeletkezés 2008.10.08.
Nagytömegű fiatal csillagok által indukált csillagkeletkezés

Műholdakról végzett infravörös és röntgenmérések alapján az RCW 108 jelzésű felhőkomplexumban valószínűleg a közelben található nagytömegű fiatal csillagok által indukált csillagkeletkezés zajlik.
SPACER SPACER Exobolygó vagy valami más? 2008.10.07.
Exobolygó vagy valami más?

A CoRoT műhold mérései alapján felfedezték az űreszköz harmadik exobolygóját. Nem biztos azonban, hogy egy szokásos planétáról van szó, tömege és sűrűsége ugyanis minden eddig detektált exobolygóénál jóval nagyobb.
SPACER SPACER A valaha készült legélesebb földfelszíni kép a Jupiterről 2008.10.02.
A valaha készült legélesebb földfelszíni kép a Jupiterről

Egy új képkorrekciós eljárásnak köszönhetően a Jupiter minden eddiginél élesebb, földfelszíni teleszkóppal készített infravörös tartománybeli képét sikerült rögzíteni egy kétórás észlelés alatt.
SPACER SPACER Sötét energia nélküli Világegyetem? 2008.10.01.
Sötét energia nélküli Világegyetem?

Egy új tanulmány szerint elképzelhető egy olyan forgatókönyv, amely alapján az asztrofizika/kozmológia jelenlegi "Szent Grálja" egyáltalán nem is létezik. A sötét energia nélküli világhoz azonban az alapokat kell megbolygatni.
Valid CSS!