Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2014. június

SPACER SPACER Szigonyozzuk meg az űrszemetet! 2014.06.27.
Szigonyozzuk meg az űrszemetet!

Az űrszemét elleni jövőbeli küzdelemben az ESA egy régi, klasszikus eszközt kíván bevetni: a nagyobb darabokat egy űreszközről megszigonyoznák, majd behúznák őket, mint a bálnavadászok a zsákmányaikat.
SPACER SPACER Földméretű gyémánt az űrben 2014.06.25.
Földméretű gyémánt az űrben

Egy kutatócsoport rádiócsillagászati megfigyelések alapján egy szokatlanul halvány és hideg fehér törpét azonosított. A csillagmaradvány annyira hűvös, hogy a szén lényegében gyémánttá kristályosodhatott benne.
SPACER SPACER Rejtélyes sziget tűnt fel a Titanon 2014.06.24.
Rejtélyes sziget tűnt fel a Titanon

A Szaturnusz rendszerét vizsgáló Cassini űrszonda felvételei alapján egy rejtélyes, fényes új szigetet azonosítottak az óriásbolygó legnagyobb holdja, a Titan második legnagyobb tengerén, a Ligeia Mare-n.
SPACER SPACER Víz születik a planetáris ködökben is 2014.06.20.
Víz születik a planetáris ködökben is

Az ESA Herschel-űrtávcsövének adatai alapján a vízmolekula keletkezéséhez fontos összetevőt azonosítottak két jól ismert, a Naphoz hasonló csillagok által létrehozott planetáris ködben.
SPACER SPACER Befolyásolja-e a Hold az alvást? 2014.06.19.
Befolyásolja-e a Hold az alvást?

Önkéntesek segítségével német kutatók arra a kérdésre keresték a választ, hogy a holdfázisok váltakozásának van-e valamilyen hatása az éjszakai alvás minőségére. Az eredmény szerint a közhiedelemmel ellentétben nincs.
SPACER SPACER Klasszikus cefeidák kettősségét mutatták ki magyar kutatók 2014.06.18.
Klasszikus cefeidák kettősségét mutatták ki magyar kutatók

A klasszikus cefeida változócsillagok a periódusuk és abszolút fényességük között fennálló P-L reláció miatt a legjobb távolságindikátorok közé tartoznak, kettősségük azonban befolyásolhatja az összefüggés kalibrációját.
SPACER SPACER 11 milliárd évvel ezelőtt formálódó galaxismagot figyeltek meg 2014.06.17.
11 milliárd évvel ezelőtt formálódó galaxismagot figyeltek meg

Egy később nagy tömegűvé váló galaxist fejlődésének abban a fázisában figyelték meg, mikor a magja még csak a formálódás fázisában volt, az univerzum születése után mintegy három milliárd évvel.
SPACER SPACER Új exobolygó-fényképező műszer állt munkába az ESO-ban 2014.06.13.
Új exobolygó-fényképező műszer állt munkába az ESO-ban

Élvonalbeli technológiákat kombináló exobolygó-fényképező műszer állt munkába az ESO VLT távcsőrendszerén. A SPHERE nevű eszköz a tesztek során lenyűgöző képeket szolgáltatott közeli csillagok protoplanetáris korongjairól.
SPACER SPACER Van-e hatása a Nap mozgásának a földi üstökösbecsapódásokra? 2014.06.10.
Van-e hatása a Nap mozgásának a földi üstökösbecsapódásokra?

A heidelbergi MPIA kutatói dinamikai modellek segítségével azt vizsgálták, hogy Napunk tejútrendszerbéli mozgása milyen hatással lehetett a földi becsapódások egy részéért felelős hosszú periódusú üstökösök mozgására.
SPACER SPACER Szétpukkadhatnak-e a multiverzum felfúvódott buborékai? 2014.06.10.
Szétpukkadhatnak-e a multiverzum felfúvódott buborékai?

Egyre inkább úgy tűnik, elhamarkodottan jelentették be, hogy a BICEP2 kísérletben meglelték az Ősrobbanás utáni gravitációs hullámok nyomait. Az eset kapcsán P. Steinhardt, a Princeton University professzora vont le tanulságokat.
SPACER SPACER Két bolygót is találtak Kapteyn csillaga körül 2014.06.06.
Két bolygót is találtak Kapteyn csillaga körül

Egy nemzetközi kutatócsoport két bolygót is azonosított a Naprendszer közvetlen szomszédságában található híres, nagyon idős Kapteyn-csillag körül, amelyek közül az egyik elég meleg lehet ahhoz, hogy folyékony víz legyen rajta.
SPACER SPACER Sokkal gyakoribbak lehetnek a gyémántbolygók, mint gondoltuk 2014.06.03.
Sokkal gyakoribbak lehetnek a gyémántbolygók, mint gondoltuk

A Yale University csillagászainak új vizsgálata szerint a szénben gazdag exobolygók sokkal gyakoribbak lehetnek, mint azt eddig gondoltuk. Az eredmény az éghajlattól kezdve a lemeztektonikáig sok új kérdést vethet fel.
Valid CSS!