Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2009. augusztus

SPACER SPACER Hatalmas trópusi vihar a Titánon 2009.08.28.
Hatalmas trópusi vihar a Titánon

A Szaturnusz, s egyben a Naprendszer legnagyobb holdja, a Titán légkörében drámai, óriási vihart eredményező felhőképződést örökítettek adaptív optikás földi megfigyelésekkel.
SPACER SPACER Nanoflerek fűtik a napkoronát? 2009.08.24.
Nanoflerek fűtik a napkoronát?

Az ún. nanoflerek adhatják meg a választ a napfizika azon régóta megválaszolatlan kérdésére, hogy milyen folyamat fűti a Nap koronáját millió fokos, a fotoszférabeli értéket nagyságrendekkel meghaladó hőmérsékletre.
SPACER SPACER Gigantikus anyagkiáramlás a legnagyobb csillagból 2009.08.20.
Gigantikus anyagkiáramlás a legnagyobb csillagból

Az eddigi legrészletesebb ilyen jellegű észlelések óriási anyagkiáramlást mutatnak a Betelgeuse nevű vörös szuperóriás csillagból, míg a felszínén hatalmas fortyogó áramlási cellákat azonosítottak.
SPACER SPACER Új típusú objektumok - szuper planetáris ködök 2009.08.17.
Új típusú objektumok - szuper planetáris ködök

Ausztrál és amerikai kutatók 15 darab rendkívül erős rádióforrást azonosítottak a Magellán-felhőkben, melyek pozíciója jól ismert planetáris ködökével esik egybe. Az új objektumok a szuper planetáris köd elnevezést kapták.
SPACER SPACER Dupla csavar egy érdekes köd belsejében 2009.08.13.
Dupla csavar egy érdekes köd belsejében

Az ESO több nagy műszerével végezett megfigyelések alapján azt találták, hogy a Carina csillagkép egyik ködének létrejöttéért és érdekes alakjáért felelős objektum valójában nem egyedülálló csillag, hanem egy kettős.
SPACER SPACER Az északi és a déli fény nem egymás tükörképei 2009.08.10.
Az északi és a déli fény nem egymás tükörképei

Norvég kutatók kimutatták, hogy a sarki fény intenzitáseloszlása a két féltekén teljesen aszimmetrikus lehet, ami ellentétben áll azzal az általánosan elfogadott feltételezéssel, hogy a két jelenség egymás tükörképe.
SPACER SPACER Nagyobb pontosságú távolságmérési eljárás 2009.08.06.
Nagyobb pontosságú távolságmérési eljárás

Az ún. ultrahosszú periódusú cefeidák segítségével háromszor nagyobb távolságok pontos mérésére lehet esély, mint az eddigi, változócsillagok megfigyelésén alapuló eljárásokkal.
SPACER SPACER Újabb bizonyíték folyékony állapotú víz jelenlétére az Enceladuson? 2009.08.03.
Újabb bizonyíték folyékony állapotú víz jelenlétére az Enceladuson?

A NASA Cassini űrszondája még tavaly ammónia jelenlétét fedezte fel a Szaturnusz bolygó Enceladus nevű jeges holdján, ez a vegyület pedig bizonyos hőmérsékletig késlelteti a folyékony állapotú víz fagyását.
Valid CSS!