Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2011. március

SPACER SPACER Érdekes szálak a Tycho-féle szupernóva-maradványban 2011.03.29.
Érdekes szálak a Tycho-féle szupernóva-maradványban

A Chandra műholddal végzett hosszú észlelési sorozat eredményeként a Tycho-féle szupernóva-maradványban olyan vastag szálakat figyeltek meg, amilyeneket eddig még soha nem láttak ilyen objektumokban.
SPACER SPACER Alig száz fokos barna törpéket azonosítottak 2011.03.25.
Alig száz fokos barna törpéket azonosítottak

A hawaii Keck és CFHT, valamint a chilei ESO VLT teleszkópokkal egy olyan, barna törpékből álló kettős rendszert azonosítottak, melynek komponensei különlegesen hidegek, a hőmérsékletük alig éri el a forrásban lévő vízét.
SPACER SPACER A Hubble-állandó pontosításával a sötét energia mellett 2011.03.22.
A Hubble-állandó pontosításával a sötét energia mellett

A HST új, cefeida típusú változócsillagokra vonatkozó mérései alapján majdnem 3%-ra sikerült leszorítani a Hubble-állandó hibáját, így elvethető a sötét energia egyik lehetséges alternatívájának számító elmélet.
SPACER SPACER Anderson-Stoner-határ a.k.a. Chandrasekhar-határ? 2011.03.18.
Anderson-Stoner-határ a.k.a. Chandrasekhar-határ?

Egy rövid cikkben Eric Blackman ismételten arra, a valószínűleg még szakkörökben is kevesek által ismert tényre hívja fel a figyelmet, hogy a fehér törpék tömegére vonatkozó határt a névadót megelőzően már mások is publikálták.
SPACER SPACER Távolságrekorder galaxishalmazt azonosítottak 2011.03.11.
Távolságrekorder galaxishalmazt azonosítottak

Földi és űrteleszkópok összehangolt munkájának eredményeként azonosították az eddigi legtávolabbi galaxishalmazt, melyet abban az állapotában látunk, amikor a Világegyetem kora a mainak mindössze negyede volt.
SPACER SPACER Látványos fotó egy fura galaxisról 2011.03.08.
Látványos fotó egy fura galaxisról

A csodaszép NGC 3261 spirálgalaxis központi dudorának hiánya arra utal, hogy a rendszer még nem esett át az egyéb galaxisokkal történő ütközések által irányított fejlődés folyamatán.
SPACER SPACER Új észlelések a β Pictoris óriásbolygójáról 2011.03.04.
Új észlelések a β Pictoris óriásbolygójáról

A közeli infravörösben végzett újabb direkt észlelések is megerősítették a β Pictoris kísérőjének létét, a korábbi eredményekkel való összevetés pedig azt jelzi, hogy az óriásbolygó a vártnak megfelelően mozog csillaga körül.
SPACER SPACER Két bolygó azonos pályán? 2011.03.01.
Két bolygó azonos pályán?

A Kepler űrteleszkóp által felfedezett KOI-730 jelű rendszer dinamikai szempontból rendkívül érdekes, úgy tűnik ugyanis, hogy két bolygója ugyanazon pályán mozog, de a másik kettő is rezonáns keringésű.
Valid CSS!