Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2009. június

SPACER SPACER A Tejútrendszer szuper-részecskegyorsítói 2009.06.29.
A Tejútrendszer szuper-részecskegyorsítói

Egy új kutatási eredmény szerint a Tejútrendszerben közel fénysebességgel mozgó töltött részecskék felgyorsításában valóban nagy szerepet játszanak a szupernóva-robbanások maradványai.
SPACER SPACER Napfoltmodellezés szuperszámítógéppel 2009.06.24.
Napfoltmodellezés szuperszámítógéppel

Szuperszámítógép segítségével amerikai és német kutatóknak sikerült részletesen modellezni egy napfoltpárt. A tudományos eredmények mellett a szimulációk során kapott képek egyszerűen szépek is.
SPACER SPACER Lenyűgözőek a Herschel űrtávcső első felvételei 2009.06.21.
Lenyűgözőek a Herschel űrtávcső első felvételei

A 2009. május 14-én felbocsátott Herschel infravörös űrteleszkóp elkészítette első tesztfelvételeit, melyek minősége felülmúlja az üzemeltetők előzetes várakozásait, s jelzi az űrobszervatórium várható teljesítményét is.
SPACER SPACER Egy halott csillag óriási energiakitörése 2009.06.18.
Egy halott csillag óriási energiakitörése

Az ESA INTEGRAL elnevezésű gamma- és XMM-Newton röntgenteleszkópjai által észlelt óriási energiakitörés egy olyan halott csillagtól, ún. magnetártól származott, amiből a Tejútrendszerben mindössze 15 példány ismert.
SPACER SPACER Egy csillag születésének előrejelzése 2009.06.15.
Egy csillag születésének előrejelzése

Egy észlelési eredményeken és számítógéppel végzett modellszámításokon alapuló előrejelzés szerint a Barnard 68 jelű sötét felhőben 200 ezer éven belül várható egy csillag kialakulása és energiatermelésének beindulása.
SPACER SPACER Szokatlan alakú szupernóva-maradvány 2009.06.12.
Szokatlan alakú szupernóva-maradvány

A Kis Magellán-felhőben található SNR 0104-72.3 jelű objektum egy fehér törpével történt katasztrófa eredménye lehet, alakja azonban nem hasonlít az ilyen típusú robbanások maradványainak formájára.
SPACER SPACER Az M87 óriásgalaxis központi fekete lyuka nagyobb, mint gondolták 2009.06.10.
Az M87 óriásgalaxis központi fekete lyuka nagyobb, mint gondolták

Egy új számítógépes modell szerint az M87 óriásgalaxis centrumában helyet foglaló fekete lyuk tömege háromszor nagyobb, mint korábban gondolták. Emiatt lehet, hogy a többi hasonló objektum tömegét is felül kell vizsgálni.
SPACER SPACER Barátságtalan környezetben is normális csillagcsalád 2009.06.08.
Barátságtalan környezetben is normális csillagcsalád

A Tejútrendszerünk centrumában található szupernehéz fekete lyuk közelében is hasonló a csillagkeletkezési folyamatok végeredménye, mint a Galaxis nyugodtabb térségeiben.
SPACER SPACER Nagyétvágyú fekete lyuk határán 2009.06.04.
Nagyétvágyú fekete lyuk határán

Az XMM-Newton röntgenteleszkóp új mérései alapján minden eddiginél mélyebbre tekinthetünk egy távoli aktív magú galaxis középpontjában található szupernehéz fekete lyukat övező térrészbe.
SPACER SPACER Először fedeztek fel exobolygót asztrometriai módszerrel 2009.06.01.
Először fedeztek fel exobolygót asztrometriai módszerrel

Az exobolygók kutatásának történetében első alkalommal fedeztek fel asztrometriai módszerrel egy Naprendszeren kívüli planétát. A Jupiterhez hasonló bolygó másik érdekessége, hogy a legkisebb csillagok egyike körül kering.
Valid CSS!