Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2010. augusztus

SPACER SPACER Ahol két Szaturnusz fedi el a napot 2010.08.30.
Ahol két Szaturnusz fedi el a napot

A NASA Kepler űrteleszkópjával sikerült elsőként olyan bolygórendszert felfedezni, amelyben két, a mi Szaturnuszunkhoz hasonló méretű bolygó is elhalad központi csillaga előtt.
SPACER SPACER A Naprendszerre nagyon hasonlító bolygórendszert fedeztek fel 2010.08.26.
A Naprendszerre nagyon hasonlító bolygórendszert fedeztek fel

Sok szempontból a sajátunk tulajdonságait mutatja a 127 fényév távolságban lévő naprendszer, melyben legalább öt, de valószínűleg inkább hét bolygó kering egy Naphoz hasonló csillag körül.
SPACER SPACER Milliszekundumos pulzár fedéseit detektálták 2010.08.23.
Milliszekundumos pulzár fedéseit detektálták

A NASA Rossi röntgenteleszkópjának mérései alapján azonosították az első olyan milliszekundumos pulzárt, ami egy fedési kettős tagja, azaz kísérője periodikusan egy időre eltakarja előlünk a gyorsan forgó neutroncsillagot.
SPACER SPACER Meglepő gammakitörés egy nóvától 2010.08.19.
Meglepő gammakitörés egy nóvától

A NASA Fermi űrteleszkópja nóvától származó gammakitörést detektált. A meglepő észlelés felülírhatja azt az elképzelést, amely szerint a nóvarobbanások nem járnak nagyenergiájú sugárzás kibocsátásával.
SPACER SPACER Ultraibolya glóriával újjászülető galaxisok 2010.08.16.
Ultraibolya glóriával újjászülető galaxisok

A NASA GALEX ultraibolya mesterséges holdjával és a Hubble Űrteleszkóppal kapott eredmények alapján megfelelő környezetben öreg galaxisok is másodvirágzásukat élhetik, melyről új csillagokból álló glóriáik tanúskodnak.
SPACER SPACER Merről fúj a szél a Titánon? 2010.08.12.
Merről fúj a szél a Titánon?

A legnagyobb szaturnuszholdon megfigyelt homokdűnék iránya nem egyezett a korábbi légkörmodellek eredményeivel, az új vizsgálatok alapján időszakos monszunszelek felelnek a látszólagos ellentmondásért.
SPACER SPACER A tengelyforgási periódussal változik a sarki fény a Szaturnuszon 2010.08.09.
A tengelyforgási periódussal változik a sarki fény a Szaturnuszon

A Hubble Űrteleszkóppal a Szaturnuszról az ultraibolya tartományban négy év alatt készített felvételek alapján megállapították, hogy a bolygó sarki fényei a tengelyforgási periódussal változnak.
SPACER SPACER Végre porördögöt fotózott az Opportunity marsjáró 2010.08.05.
Végre porördögöt fotózott az Opportunity marsjáró

Hat és féléves marsi tartózkodás után végre az Opportunity rovernek is sikerült egy porördögöt lefényképeznie. Tőle félbolygónyira dolgozó társa, a Spirit már tucatjával kapott lencsevégre ilyen forgószeleket.
SPACER SPACER Hipersebességre lendített a központi fekete lyuk 2010.08.02.
Hipersebességre lendített a központi fekete lyuk

Százmillió évvel ezelőtt egy hármas csillagrendszer túl közel került a Galaxis centrumában helyet foglaló szupernehéz fekete lyukhoz, amely az egyik komponenst elnyelte, a másik kettőt pedig kilendítette a Tejútrendszerből.
Valid CSS!