Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2014. október

SPACER SPACER Bolygó után üstököscsaládokat is találtak a közeli fiatal csillag körül 2014.10.28.
Bolygó után üstököscsaládokat is találtak a közeli fiatal csillag körül

Az ESO HARPS spektrográfjának mérései alapján francia csillagászok majdnem 500 egyedi üstököst azonosítottak a közeli β Pictoris csillag körül és azt is megállapították, hogy ezek két családba szerveződnek.
SPACER SPACER A marsi üstökös a Herschel-űrtávcső szemén át 2014.10.21.
A marsi üstökös a Herschel-űrtávcső szemén át

Még 2013 elején infravörös mérések készültek a Mars mellett elhaladt Siding Spring-üstökösről, amelyek alapján jellemezhető volt az aktivitása nagy naptávolságban. A kutatás vezetője Kiss Csaba magyar csillagász.
SPACER SPACER A Mars, ahogyan még soha nem láttuk 2014.10.17.
A Mars, ahogyan még soha nem láttuk

Nem egészen egy hónap után megérkeztek a NASA MAVEN űrszondájának első adatai a Mars felsőlégköréről. Az ultraibolya képek a vörös bolygót körülvevő oxigén-, szén- és hidrogénkoronát mutatják.
SPACER SPACER Szélsőséges időjárást térképeztek fel egy exobolygón 2014.10.14.
Szélsőséges időjárást térképeztek fel egy exobolygón

Egy amerikai kutatókból álló csoport a Hubble-űrtávcső észlelései alapján elkészítette az eddigi legrészletesebb hőmérsékleti és vízpára-eloszlási térképet egy távoli planéta szélsőséges paraméterekkel rendelkező légköréről.
SPACER SPACER Mi hajtja a csillaggyárakat? 2014.10.10.
Mi hajtja a csillaggyárakat?

A galaxisok középpontjaiban helyet foglaló óriás fekete lyukak nem csak pusztítanak. Sikerült kimutatni, hogy az intersztelláris anyag felkavarásával a csillagkeletkezést is képesek működtetni a galaxisukban.
SPACER SPACER Mérgező a Titan déli pólusa felett örvénylő felhő 2014.10.07.
Mérgező a Titan déli pólusa felett örvénylő felhő

A Cassini űrszonda adatai alapján a legnagyobb Szaturnusz-hold déli pólusa közelében két évvel ezelőtt felfedezett felhő örvénylő anyaga a vártnál jóval hidegebb, ráadásul pedig még mérgező is.
SPACER SPACER Hatalmas energiakitörést észleltek egy közeli vörös törpén 2014.10.03.
Hatalmas energiakitörést észleltek egy közeli vörös törpén

A Swift űrtávcső egy közeli vörös törpén ennél a csillagtípusnál eddig soha nem látott nagyságú energiakitörést észlelt, körülbelül tízezerszer intenzívebbet, mint a valaha megfigyelt legnagyobb napfler.
Valid CSS!