Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2014. január

SPACER SPACER A Ceres is vízpárát lövell az űrbe 2014.01.31.
A Ceres is vízpárát lövell az űrbe

A Herschel-űrtávcső megfigyelései alapján a törpebolygó két pontjáról is vízpára áramlik az űrbe. Azt azonban csak a 2015-ben érkező Dawn űrszonda mondhatja meg, hogy gejzírek vagy kriovulkánok okozzák-e a jelenséget.
SPACER SPACER Gyorsan forgó csillagot kísér egy fekete lyuk 2014.01.21.
Gyorsan forgó csillagot kísér egy fekete lyuk

Egy spanyol kutatócsoport azonosított egy, az elméletek által megjósolt, de eddig még soha nem detektált kettőst, amelynek egyik komponense egy nagyon gyorsan forgó Be csillag, a másik pedig egy csillagtömegű fekete lyuk.
SPACER SPACER Három exobolygót is találtak egy nyílthalmazban 2014.01.17.
Három exobolygót is találtak egy nyílthalmazban

Egy hat évig tartó észleléssorozat eredményeként három bolygót is azonosítottak egy nyílthalmazban, melyek közül az egyik csillaga majdnem pontosan ugyanolyan, mint a Nap.
SPACER SPACER Pontosan földtömegnyi egy fedési exobolygó 2014.01.14.
Pontosan földtömegnyi egy fedési exobolygó

A KOI-314c jelű exobolygó tömege pontosan akkora, mint a Földé, mérete azonban 60%-kal nagyobb, így vélhetőleg vastag gázburokkal rendelkezik. A paramétereit meghatározó csoport egyik tagja honfitársunk, Bakos Gáspár.
SPACER SPACER Az ember, aki kétségbe merte vonni az Ősrobbanás elméletét 2014.01.10.
Az ember, aki kétségbe merte vonni az Ősrobbanás elméletét

2013. december 28-án elhunyt Halton C. Arp, a galaxisatlaszáról ismert csillagász, aki makacsul ragaszkodott ahhoz, hogy rosszul értelmezzük a kvazárok távolságát, ezáltal pedig maga az Ősrobbanás elmélete is kétségbe vonható.
SPACER SPACER Új bizonyíték a kettőscsillagok kialakulási elmélete mellett 2014.01.07.
Új bizonyíték a kettőscsillagok kialakulási elmélete mellett

A VLA felújítás utáni új lehetőségeit kihasználva egy nemzetközi kutatócsoportnak két protocsillag esetében sikerült a protoplanetáris korongban formálódó kísérőket kimutatni, ami új bizonyíték a kettősök kialakulásának elméletére.
SPACER SPACER Soha nem süt a nap egy szuperföldön 2014.01.03.
Soha nem süt a nap egy szuperföldön

A Hubble-űrteleszkóp tizenegy hónapot átfogó észlelési adatai alapján a GJ 1214b szuperföldről viszonylag egyszerű időjárás-jelentéseket lehetne adni: a felhős időt borult, majd még felhősebb periódusok követik.
Valid CSS!