Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2008. november

SPACER SPACER Nóvarobbanás egy planetáris ködben 2008.11.25.
Nóvarobbanás egy planetáris ködben

Angol kutatók által vezetett csoport egy planetáris köd belsejében bekövetkezett nóvarobbanást detektált. Az első, s ezidáig egyetlen ilyen esemény a Nova Persei explóziója volt 1901-ben, melyet Gothard Jenő is megfigyelt.
SPACER SPACER Megvan a β Pictoris bolygókísérője is? 2008.11.21.
Megvan a β Pictoris bolygókísérője is?

A β Pictoris körüli törmelékkorongról öt évvel ezelőtt rögzített infravörös adatokat újraelemezve feltűnt egy óriásbolygó képe is, ami mindössze körülbelül 8 Nap-Föld távolságban kering csillaga körül.
SPACER SPACER Megoldódott a magányos csillagontó galaxis rejtélye 2008.11.20.
Megoldódott a magányos csillagontó galaxis rejtélye

Egy új kutatás szerint az NGC 1569 katalógusjelű galaxis szokatlanul nagy csillagkeletkezési aktivitásának magyarázata a korábban gondoltnál mintegy másfélszer nagyobb távolságában rejlik.
SPACER SPACER Az első közvetlen felvételek egy exobolygó-családról 2008.11.17.
Az első közvetlen felvételek egy exobolygó-családról

Az északi Gemini-teleszkóp és a Keck-teleszkópok adaptív optikás rendszerei segítségével először sikerült direkt felvételeket készíteni egy nem is túl közeli bolygórendszer planétáiról, egyszerre mindjárt háromról is.
SPACER SPACER Huszonöt fényévre lévő bolygót fotózott le a Hubble űrteleszóp 2008.11.14.
Huszonöt fényévre lévő bolygót fotózott le a Hubble űrteleszóp

A két év különbséggel készült felvételeken jól látszik egy három jupitertömegűre becsült bolygó, illetve elmozdulása a huszonöt fényévre található Fomalhaut nevű fiatal csillag körül.
SPACER SPACER Kvarckristályok protoplanetáris korongokban 2008.11.13.
Kvarckristályok protoplanetáris korongokban

A Spitzer űrteleszkóp adatai alapján olyan kvarckristályokat azonosítottak fiatal csillagok körüli protoplanetáris korongokban, melyek csak lökéshullámok okozta felmelegedés és az azt követő gyors lehűlés során jöhettek létre.
SPACER SPACER Táncoló fekete lyukak 2008.11.10.
Táncoló fekete lyukak

Röntgen- és rádiómérések alapján a 3C 75 katalógusjelű aktív galaxis magjában egy fekete lyukakból álló, gravitációsan kötött pár található, melynek komponensei a jövőben össze fognak olvadni.
SPACER SPACER Ultraibolya pillantás a nagyon távoli múltba 2008.11.07.
Ultraibolya pillantás a nagyon távoli múltba

Az ESO távcsöveinek és műszereinek összesen 55 órányi észlelési anyaga alapján összeállított több mint 27 millió pixeles kép segítségével minden eddiginél távolabbra pillanthatunk a Földről az ultraibolya hullámhossztartományban.
SPACER SPACER Hordozható mágneses pajzs Mars-utazáshoz? 2008.11.05.
Hordozható mágneses pajzs Mars-utazáshoz?

A tervezett Mars-utazások egyik lagnagyobb megoldandó problémája az űridőjárás viszontagságai elleni védelem. Laboratóriumi kísérletek szerint a megoldás a Földéhez hasonló, de hordozható mágneses pajzs lehet.
SPACER SPACER Kutatás az ősi antianyag után 2008.11.03.
Kutatás az ősi antianyag után

Az asztrofizika egyik fontos problémája az ún. barionaszimmetria kérdésköre: észlelhetők-e még az Ősrobbanás során a normál anyaggal majdnem azonos mennyiségben létrejött antianyag esetleges maradékának nyomai.
Valid CSS!