Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2012. november

SPACER SPACER Nincs légköre a Makemake törpebolygónak 2012.11.27.
Nincs légköre a Makemake törpebolygónak

A többek között az ESO három teleszkópjával végzett észlelések eredménye szerint a Makemake törpebolygónak a legnagyobb tömegű Erishez hasonlóan szintén nincs számottevő légköre.
SPACER SPACER Mégis vannak gammakitörések a Tejútrendszerben? 2012.11.23.
Mégis vannak gammakitörések a Tejútrendszerben?

A Világegyetem legnagyobb energiájú folyamatai közé tartozó gammakitörésekről azt gondoljuk, hogy távolságuk kozmológiai. Egy magyar csillagászok részvételével végzett kutatás szerint azonban egy részük a Galaxisban lehet.
SPACER SPACER Közeli csillagbölcső R típusú átvilágítása 2012.11.20.
Közeli csillagbölcső R típusú átvilágítása

A Chandra röntgenműhold által a közeli Cygnus OB2 jelű csillagbölcsőről készített képen mintegy 1700 röntgenforrás azonosítható, ezek túlnyomó része nagytömegű, fiatal csillag.
SPACER SPACER Fiatalos csillagok egy idős gömbhalmazban 2012.11.16.
Fiatalos csillagok egy idős gömbhalmazban

Az NGC 6362 katalógusjelű, kevésbé ismert gömbhalmaznak a Hubble Űrteleszkóp által készített képén a vörös színű idős csillagok mellett számos kék, fiatalnak tűnő objektum is megfigyelhető.
SPACER SPACER Mégsem különleges a Naprendszer 2012.11.13.
Mégsem különleges a Naprendszer

Ősi meteoritok legújabb elemzése alapján a Naprendszerünk kialakulása mégsem tartott kétszer annyi ideig, mint más bolygórendszereké, azaz tágabb otthonunk e tekintetben sem lóg ki a sorból.
SPACER SPACER Kilátástalan recesszió a csillagkeletkezésben 2012.11.09.
Kilátástalan recesszió a csillagkeletkezésben

A gazdasági recessziót idővel gazdasági fellendülés követi. Az eddigi legnagyobb felmérés szerint a csillagkeletkezés esetében azonban nem így van, annak üteme az Ősrobbanás óta folyamatosan és radikálisan csökken.
SPACER SPACER Szuperfényes szupernóvák az Univerzum peremén 2012.11.06.
Szuperfényes szupernóvák az Univerzum peremén

A legtávolabbi ún. szuperfényes szupernóvákat azonosította egy kutatócsoport a CFHT teleszkóp felmérése alapján. A legelső csillagok kataklizmái nem sokkal az Ősrobbanás után következhettek be.
SPACER SPACER Hollywoodi módszerekkel vizsgálták a csillagkeletkezést 2012.11.02.
Hollywoodi módszerekkel vizsgálták a csillagkeletkezést

Az MPIA kutatói, köztük honfitársunk, Balog Zoltán hollywoodi szuperprodukciókban is alkalmazott számítógépes módszerrel vizsgálták a talán legismertebb potenciális csillagkeletkezési területet, a Barnard 68 sötét molekulafelhőt.
SPACER SPACER Négyes csillagrendszerben találtak planétát önkéntes bolygóvadászok 2012.11.01.
Négyes csillagrendszerben találtak planétát önkéntes bolygóvadászok

A Kepler űrtávcső ultrapontos fotometriai adatai alapján önkéntes bolygóvadászok olyan exoplanétát fedeztek fel, amely egy négyes csillagrendszer egyik csillagpárja körül kering.
Valid CSS!