Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2015. május

SPACER SPACER Sarki fények a Marson is 2015.05.26.
Sarki fények a Marson is

Tavaly december végén a NASA Mars körül keringő MAVEN űrszondája sarki fényekre utaló jeleket figyelt meg a vörös bolygó északi féltekéjén, amelyek sokkal délebbre is megjelentek, mint azt korábban gondolták.
SPACER SPACER Újabb bizonyítékok arra, hogyan robbannak az Ia típusú szupernóvák 2015.05.22.
Újabb bizonyítékok arra, hogyan robbannak az Ia típusú szupernóvák

Az Ia szupernóvák alapvető szerepet játszanak a kozmikus távolságok skálázásában, ezért nagyon fontos lenne a robbanás okának ismerete. Egyre inkább úgy tűnik, hogy ezt egy modell nem írja le, legalább két altípus létezik.
SPACER SPACER A gömbhalmazok sötét oldala 2015.05.19.
A gömbhalmazok sötét oldala

Az ESO VLT távcsőegyüttesével végzett spektroszkópiai észlelések alapján új típusú gömbhalmazokat fedeztek fel a Centaurus A óriásgalaxis körül, melyek tömege sokkal nagyobb, mint a normál társaiké.
SPACER SPACER Csillagaktivitás jeleit nézhették exobolygónak 2015.05.15.
Csillagaktivitás jeleit nézhették exobolygónak

Egy új vizsgálat szerint a tavaly Kapteyn csillaga körül detektált két exobolygó közül a lakhatósági zónába képzelt planéta nem létezik, a neki tulajdonított jelet csak a csillag aktivitása okozza.
SPACER SPACER Óriási halót detektált a Hubble az Androméda-köd körül 2015.05.12.
Óriási halót detektált a Hubble az Androméda-köd körül

A Hubble-űrtávcső öt évnyi archív spektroszkópiai adatai szerint az Androméda-ködöt övező szinte láthatatlan haló mérete hatszor, tömege pedig mintegy ezerszer akkora, mint azt a korábbi megfigyelések alapján gondolták.
SPACER SPACER A NASA újragondolta a Mars körüli forgalomirányítási rendszerét 2015.05.08.
A NASA újragondolta a Mars körüli forgalomirányítási rendszerét

A NASA javított a Mars körül tevékenykedő űreszközök követési, manővertervezési és kommunikációs protokolljain annak érdekében, hogy a különböző pályákon keringő egységek ne kerülhessenek túlságosan közel egymáshoz.
SPACER SPACER Folyékony sós víz létezhet a Marson 2015.05.05.
Folyékony sós víz létezhet a Marson

A Curiosity marsjáró által az egyenlítői régióban közel két év alatt gyűjtött időjárási adatok alapján adott feltételek esetén átmenetileg folyékony formában is létezhet sós víz a vörös bolygó felszínén.
SPACER SPACER Teremtés helyett pusztulás három dimenzióban 2015.05.01.
Teremtés helyett pusztulás három dimenzióban

Egy új kutatás szerint a Sas-köd Teremtés Oszlopai néven ismert híres képződményét inkább a Pusztulás Oszlopai néven kellene emlegetni a benne található fiatal csillagok romboló hatása miatt.
Valid CSS!