Valid XHTML 1.0 Strict

"Égből hullott kövek" - Meteoritkiállítás

Égből hullott kövek

Magyarország hatvan évvel ezelőttig a meteoritkutatásban nagyhatalomnak számított: Budapesten volt a világ harmadik legnagyobb meteorit- és ásványgyűjteménye. Sajnos az 1956-os harcokban a múzeumi raktárépületekkel együtt ennek a gyűjteménynek nagy része megsemmisült.

Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium "Kozmikus hatások és kockázatok" című naprendszerkutatási projektünk témájához kapcsolódó "Égből hullott kövek" című gyűjtemény ezt a veszteséget igyekszik valamelyest pótolni: Szombathely közönsége elé tárjuk a Naprendszer történetét abban a formában, ahogy azt a meteoritok elmesélik az emberiségnek.

Az Obszervatóriumban megnyílt kiállítás a legnagyobb nyilvános meteoritgyűjtemény Budapesten kívül, amely a legmodernebb eredményeket felhasználva a legátfogóbb képet tudja nyújtani a meteoritok történetéről. A gyűjtemény legnagyobb példányai 3-5 kg tömegűek, legszebb darabjai pedig talán azok a vasmeteorit-csiszolatok, amelyek nagy méretű kristályos zárványokat is tartalmaznak.

Ma már a nagyobb égitestek törmelékei is azonosíthatók a meteoritok között, így tudunk Szombathelyen bemutatni egy-egy darabot a Holdból, a Marsból, és a Vesta kisbolygó anyagából. Láthatjuk a híres, Cseljabinszk mellett 2013-ban lehullott meteorit törmelékeit, és mikroszkóppal belenézhetünk a meteoritok belsejébe is. Megnézhetjük a Nap fényét is túlragyogó tűzgömb becsapódásáról készült filmeket, és az egyetemi épületnek a robbanás hatására kitört üvegtáblájának szilánkjait.

A nyolc, Magyarország területén lehullott meteoritból hármat is bemutatunk a kiállításon, amely így igazán reprezentatív, a Naprendszer történetének illusztrálására is teljes körűen alkalmas gyűjtemény.

Meteoritok
KőmeteoritokVasmeteoritokKő-vas meteoritok
ImpaktitokTektitek

Képgalériák

Valid CSS!