Valid XHTML 1.0 Strict

MEMORIAL PARK DEDICATED TO SPUTNIK 1 | EMLÉKPARK A SZPUTNYIK 1 TISZTELETÉRE

English flag

Első Szombathelyi Faszobrász Szimpózium

2007. október 1 - 6.

ÉG ÉS FÖLD A FÓKUSZBAN

50 év az űrkorszakban

1957. október 4-én a Szputnyik orosz űrszonda bip-bip-je jelezte az emberiség számára az űrkorszak kezdetét. 50 éve kutatják asztronauták és automatikus vezérlésű űreszközök a Naprendszer titkait. Hol élünk? Kérdés a tudománynak és kérdés az emberi fantáziának. Fantázia nélkül nincs tudomány és a tudomány valahol emberivé szelídül a művészetekben.

Három európai ország hat szobrászművészének vésője nyomán tárult fel az anyagban manifesztálódó Univerzum. Gondolatok fogalmazódtak meg a létről, az anyagról, érzések öltöttek testet a világról, ahol élünk.

A művészek az Obszervatórium kertjében alkották a 2007-es különleges év által inspirált szobraikat. A felhasznált anyag szintén hiteles: az obszervatórium gyönyörű kertjében öt évtizeddel ezelőtt ültetett fák gyorsan fejlődtek, körbefonták az égre nyíló ablakot. Az örök változás szimbólumaként a művészek keze nyomán végbemenő metamorfózissal sorsuk jó példáját adja az Univerzumban végbemenő folytonos változásnak. A parkrendezésnél kivágott fákból látogatóink szeme láttára bontakozott ki a végesben rejtőző végtelen.

A szimpózium művészeti vezetője a nemzetközi kultúrprojektek szervezésében tapasztalt osztrák-magyar szobrásznő, Elisabeth Ledersberger-Lehoczky, az Osztrák Képzőművészek Szakmai Kollégiumának alelnöke, a Schönbrunni Kastély Szobrász Szekciójának vezetője volt.

A szimpózium alkotó művészei:

Az Obszervatórium a szimpózium idejére, 2007. október 1. és október 6. között "nyílt hetet" szervezett. A speciális interdiszciplináris program látogatói személyes kapcsolatot alakíthattak ki a művészekkel, megfigyelhették a csillagászati témákra készülő műalkotások születésének fázisait. Derült idő esetén távcsöves bemutatásokat tartottunk.

A szimpózium keretében elkészített szobrok az intézet parkjában felállítva maradandó értéket képviselnek és gazdagítják az egyetemi kutatóintézet tudományos alkotó atmoszféráját.

A rendezvény védnökei:

A szimpóziumot az Europlanet társrendezésében az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium szervezte.

Szervező: Dr. Jankovics István igazgató

A rendezvény szponzorai:

A szimpózium munkájáról készített képes összeállításunkat a "Képgalériák" oldalon tekintheti meg.

Czika László által saját képeiből készített MS WMV formátumú slideshow (21 MB).

Az alkotások létrehozásának folyamatát bemutató MS WMV formátumú rövidfilm (85 MB).

A képeket Czika László, Jankovics István és Kovács József készítette.

Valid CSS!